Skytteinfo.dk

Information om dansk- og international skydesport med fokus på pistol- og revolverskydning

Love og regler

Skydesportens organisering

Skydediscipliner

Videoer og billeder

Skydebaner

Gode råd til den nye skytte

Sikkerhed og våbenbetjening

Kurser

Praktiske skemaer og regneark

Test af ammunition

Arkiv (tidligere nyheder)


Links til organisationer

Links til klubber

Links til forhandlere

Private sider, magasiner, fora mv.


Vejrudsigten - DMI    

Tullverket (våben til og fra Sverige)


Ansvarsfraskrivelse

 

 

Test af ammunition

 

Test af  9 mm ammunition

April 2012

 

Det hele startede med, at jeg skulle finde ud af, hvad jeg ville have med til Steel Challenge i Holland. Det skulle være en ammunition, som havde den nødvendige minimums powerfacor på 110 og som cyclede pålideligt både i min standard SVI og i min åbne STI. Ammunitionen skulle også have en god præcision, da der skydes på stålmål ud til en afstand af 34 meter.

 

Jeg testede derfor forhåndenværende umiddelbart tilgængeligt 9 mm ammunition. Som reference blev brugt noget Fiocchi, som jeg havde liggende nogle æsker af - en ammo, der aldtid har skudt godt i alle mine våben. En anden god reference jeg tidligere har brugt er AMA - men den er jo desværre ikke til at skaffe længere - ærgerligt nok.

 

Testen blev udført på en afstand af 25 m med støtte med armene på min skydetaske. Det er en metode, som jeg har god erfaring med. Jeg vurderer, at min personlige spredning her er omkring 2 cm. Det betyder, at jeg med en perfekt pibe og perfekt ammunition vil kunne holde spredningen på mindre end 2 cm.

 

Jeg gennemførte først en test med forskellig ammunition med 5 skuds-grupper (indledende test). Denne test viste, at der var meget stor forskel på hvordan den enkelte ammuniton opførte sig i de våben der blev testet med. Den værste kombination var den røde Geco og min Glock 34. Generelt skød min åbne STI godt med det hele, selv om den røde Geco også her viste et dårligt resultat.

 

De bedste resultater blev generelt opnået med Fiocchi og med Barnaul. Så var der også end grønne miljøvenlige Geco, som gav et særdeles flot resultat i min STI. Jeg valgte derfor at gentage testen et par dage senere. Formålet var endeligt at afgøre hvad jeg ville tage med til Holland.

 

 

Indledende test. 5-skuds grupper

Ammo

SVI

Spredning i cm

GL34

Spredning i cm

STI-Open Spredning i cm

Magtec, 124 gr. FMJ

9

10

5

Geco-rød, 124 gr. FMJ

7

19

11

Geco-grøn, 124 gr. FMJ

8

8

3

Fiocchi, 115 gr. JHP (5 år gammel)

6

6

5

Barnaul, 115 gr. FMJ

5

6

5


Jeg valgte nu at skyde 10-skuds grupper. Der blev kun testet i min STI. De bedste resultater blev nu opnået med Barnaul og med en hjemmeladet ammunition (som en dygtig hjemmelader havde stillet til rådighed). Den grønne Geco var denne gang ikke specielt imponerende.

 

Opfølgende test.  10-skuds grupper

Ammo

STI-Open Spredning i cm

Geco-grøn, 124 gr. FMJ

9,5

Barnaul, 115 gr. FMJ

6,5

Hjemmeladet

6,5

 

Og hvad kan man så lære af det? Jo, et er helt sikkert, - test den ammo du bruger i den egen pistol. Det er absolut ikke ligegyldigt, hvad du bruger. Noget andet man kan se er, at det absolut ikke nødvendigvis behøver at være sådan, at det er prisen der er afgørende for kvaliteten. Som det ser ud nu, er det den billige Barnaul, som jeg vælger at tage med til EM i Holland.

 

Men husk: test selv i dit eget våben!